Oszustwo z oliwą z oliwek

Posted: 30/10/2013 in inne

Lamki oliwne (cs. лампада, gr. καντήλι) używane przez prawosławnych chrześcijan od czasów apostolskich do dnia dzisiejszego.

Świetne oszustwo z oliwą z oliwek, czyli dlaczego extra virgin oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, może w ogóle nią nie być

Myślisz, że dokonałeś świadomego wyboru środka zdrowotnego, bo używasz oliwy extra-virgin zamiast tańszych, niskiej jakości olejów do gotowania. Te małe, drogie butelki z EVOO można zaprawić jakimś badziewiem lub „podleczyć” chlorofilem, aby smakowało jak oliwa z oliwek, podczas gdy w rzeczywistości w środku jest olej sojowy (niemal na pewno GMO – przypis) lub inny tani olej.

Według Toma Muellera, autora Extra Virginity: The Sublime and Scandalous World of Olive Oil, 70 % produkcji oliwy z oliwek sprzedawanych na całym świecie jest wymieszana z innymi olejami i „dodatkami smakowymi”, co zamiast czynić oliwę z pierwszego tłoczenia – produktem extra virgin, zamienia ją w rodzaj przechodzonej dziwki spod byle latarni, nie mówiąc o szkodach dla twego zdrowia i kieszeni.

Są w tym miliardy dolarów, a etykieta EVOO jest fałszowana na całym świecie. Na przykład, podczas testów wolontariuszy w Australii, w 2012 roku, okazało się, że to, co było uważane przez dostawców w celu uwierzytelnienia, za czystą oliwę z oliwek, żadna marka oddana do testów nie uzyskała certyfikatu czystości. Testy z UC Davis w 2011 r. odkryły to samo zjawisko.

Jak rozpoznać prawdziwą oliwę z oliwek

Trudno odgadnąć po smaku, czy gatunek oliwy z oliwek, jaki można kupić w sklepie, naprawdę jest extra virgin. Nawet eksperci dają się nabrać podczas prób smakowych. Istnieją dwa sposoby, które dają wskazówkę, czy masz prawdziwy produkt czy fałszywy. Nie ma jednak absolutnie pewnego sposobu testu, ale te wskazówki dają możliwość wykluczenia podróbki na etapie podstawowym.

Oliwa z oliwek krzepnie, gdy jest zimno. Gdy butelka zostanie postawiona w lodówce, oliwa powinna ściemnieć (zawartość staje się nieprzejrzysta – przypis) i zgęstnieć, a nawet powinno dojść do zestalenia się płynu. Gdy po wyjęciu z lodówki do temperatury pokojowej, oliwa w butelce się rozgrzeje, znowu staje się płynna. Każdy olej, który nie gęstnieje w lodówce nie jest czystym EVOO – to proste prawo.

Dodatkowo, prawdziwa oliwa z oliwek extra virgin jest łatwopalna i powinna być w stanie utrzymać palący się knot zanurzony w oliwie. Jeśli kupiony olej nie robi tego, to znaczy, że to nie jest czysta EVOO.

na podstawie: naturalnews.com

przygotował: stophasbara

Źródło: Wolna-Polska.pl

Komentarze
  1. tutejszy pisze:

    a u nas w cerkwi jak jest chłodno to nawet rzepakowy gęstnieje, widocznie to takie nasze oliwki, znaczy się słaby znawca, gdyby do cerkwi chodził to by wiedział

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s